Thora Dolven

Samler på lyd

Tekst: Ingvild Ihle
Foto: Emma Olsson Hauge

Lydsamleren Thora Dolven Balkan har laget en film og en lydinstallasjon. Disse utstilles i Galleri G i Sandnes i perioden 14-23.oktober.

Lydinstallasjonen består av lyden av forskjellige versjoner av skritt. – Alle får forskjellige assosiasjoner til lydene, for eksempel en kvinne som har det travelt på asfalt eller en gammel mann med støvler, forteller Dolven. -Installasjonen er en lek med assosiasjoner, men også en fortelling, som ender med en flokk som løper. Hun har vert opptatt av lyder så lenge hun kan huske og kaller seg selv for en lydsamler.

Påvirkning
– Jeg er veldig opptatt av hvordan lyden oppfattes nå i dette øyeblikket, i forhold til hvordan den blir oppfattet på film, sier Dolven. Lydene på film blir kalt for ”Foley-lyder”. Disse blir lag til filmen når redigeringen er ferdig. – Det er det som er så spennende med lyd, alle får forskjellige emosjonelle reaksjoner på dem, sier Dolven. – Det er derfor jeg synes at det er spennende med hvordan lyden oppfattes på film, fordi der vil filmen at du skal oppleve lyden på en helt spesiell måte og få en spesiell følelse, sier Dolven.

Filmen
Lydinstallasjonen hører sammen med filmen som skal vises. Filmen er et mentalt bilde.
– Jeg har forsøkt å gjenskape et bilde jeg alltid fikk på netthinden som barn når jeg hadde opplevd mye eller hadde vert stresset, sier Dolven. Filmen veksler mellom et bilde av en person som går alene, og et bilde med mange personer som løper. – Den handler om å finne ro i kjernen av kaos.

Nå tiden
– Grunnen til at jeg ville være med på ”Vitamin-Sandnes” var fordi jeg synes at det hørtes ut som et fint prosjekt, det er veldig kjekt å få vise verkene mine utenfor gallerirommet, forteller Dolven. Dolven føler at hun representerer nåtiden til Sandnes. –Jeg jobber med det nyeste av teknologien, sier Dolven, om mange år kommer vi til å se tilbake på dette å tenke på hvor lite på vei vi egentlig hadde kommet teknologisk.

Bare én opplevelse
Det viktigste for Dolven er at folk skal få en opplevelse som er viktig for dem når de er på utstillingen hennes. – Så lenge det bare er ett menneske som opplever noe, er jeg fornøyd, sier Dolven. – Bra kunst gjør også at man føler seg litt smartere etter å ha sett på den, forteller Dolven.

Skolebesøk
9.trinn på Giske ungdomssole var på besøk i Galleri G 20. Oktober for å oppleve kunsten. Tankene og følelsene elevene fikk av å se og høre på filmen og lydinstallasjonen var blant annet gamle filmer, ekkelt, annerledes, død, å gå sin egen veg, kjøpesenter, togstasjon, spøkelser og ensomhet. Det var mange forskjellige tolkninger av utstillingen til Dolven. Det var til og med noen som ikke fikk noen tanker i det hele tatt når de utstillingen.

Før har Thora Dolven Balkan drevet med både foto (polaroidbilder), installasjoner og drevet galleri.

 

Advertisements

About vitaminsandnes

VG3 Medier og Kommunikasjon ved Vågen videregående skole blogger om Vitamin-Sandnes underveis
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s