Turid Gramstad Oliver

”Turi-design” gjør comeback

Tekst: Ingvild Ihle
Foto: Emma Olsson Hauge


I sammenheng med prosjektet Vitamin Sandnes, tar Turid Gramstad Oliver frem designerkunnskapene sine, og designer på porselen igjen for første gang siden 1980.

 

Fra 16. til 23. oktober vil et utvalg av ”Turi-design”-porselen være utstilt i Pastabakeriet i Sandnes. I tillegg har Oliver designet et helt nytt porselen som vil bli tatt i bruk i pastabakeriet i perioden. Turid har 20 års erfaring fra Figgjo porselenfabrikk, hvor hun har designet (”Turi-design”) porselen fra 1960 til 1980.  Dette er første gang hun designer på porselen siden hun var fast ansatt på Figgjo. Det er også blitt hengt opp store tegninger til utstilling i Pastabakeriet, laget av Turi.


Matinspirert

– Alt jeg har laget til denne forestillingen har med mat å gjøre og kan forbindes med noe spiselig, forteller Oliver. Når jeg designet porselenet valgte jeg å ha tegninger av for eksempel kyr, fisker og kyllinger. Utstillingen består av porselen, tegninger og fajanse.

Fullstappet åpning
Oliver er kjempefornøyd med utstillingen og tilbakemeldingene. – Jeg får veldig masse oppmerksomhet, sier Oliver smilende. – På åpningen den 16. Oktober var det helt fullt her inne på Pastabakeriet, og jeg har solgt over halvparten av utstillingen min allerede, noe jeg ikke hadde forventet, sier Oliver.

Hverdagsservise
Publikumet til Oliver er for det meste eldre mennesker.
– De eldre har et forhold til Figgjo, og mange hadde hverdagsservise fra Figgjo i hjemmet, forteller Oliver, det er mange som kommer til meg og forteller at de kjenner igjen designet fra når de var små. Den litt yngre gruppen av mennesker legger derimot ikke så godt merke til utstillingen i pastabakeriet.
– Det er mange mødre med barnevogner her på pastabakeriet, de er for opptatt av barnet til å legge merke til utstillingen, de legger ikke engang merke til at det er en utstilling her, sier Oliver.

Lene Andersen er en av de som med en gang gjenkjente designet på porselenet.
– Jeg ble helt vill inni meg når jeg så samlingen av porselenet, ”turi-design” har jo vært i alle hjem, sier Andersen som kjenner igjen flere av designene.

Fortid og nåtid
– Jeg valgte å bli med på dette prosjektet fordi jeg vil få folk til å se bakover, synliggjøre historien og vise det jeg har gjort i løpet av livet mitt , sier Turi. Hun skal representere fortiden og nåtiden. Det hun har laget har blitt til samlingsobjekt, og porselenet og Figgjo har blitt en del av historien til Sandnes.
– Vi må ta vare på fortiden, for alt vi gjør bygger på noe vi har gjort før, akkurat som denne utstillingen bygger på alt jeg har gjort oppigjennom livet mitt, sier Turi.


Oppleve kunst
– I Sandnes føler jeg at kunsten kommer i siste rekke, forteller Oliver. Men hun legger til at det har skjedd mange bra ting i det siste, både vågen videregående skole, kinokino, vitenfabrikken nevner hun.
Målet med prosjektet er å få kunsten ut til folket, fordi befolkningen i Sandnes ikke har så stort forhold til kunst. Vitaminprosjektet vil at kunsten skal komme lengre frem i rekken.

– Folk kommer til å falle oppi kunsten uten de vet det, ler Turid Gramstad Oliver. Hun håper at folk vil få en opplevelse i løpet av perioden, sier Oliver
Turi Gramstad Oliver forteller at det har vært veldig interessant å være med på dett prosjektet og at hun har funnet ut mye om seg selv.
– Jeg var ikke klar over hvor mye jeg faktisk har gjort, sier Oliver, i tillegg får jeg møte mange spennende kunstnere og nye mennesker.

Viktig
Oliver tror og føler at det har blitt viktigere med kunst, men håper at det kommer til å bety enda mer i fremtiden.
– Jeg tror at det er viktig at man får kunsten inn tidlig, allerede på barneskolen, slik at folk får peiling på kunst. Avisene kunne også vert flinkere til å opplyse om hvordan kunstnere jobber og hvordan det virker. Kunstneryrket er nemlig en tøff jobb, forklarer Oliver. Av årsakene til det nevner Oliver både hardt arbeid, variert inntekt, hodet er alltid på jobb og mye utgifter.
– Men når du først får det til, er det vanvittig kjekt! Vi får også bestemme over egen arbeidstid, blir aldri pensjonerte og vi holder oss hele tiden aktive i hodet.

Advertisements

About vitaminsandnes

VG3 Medier og Kommunikasjon ved Vågen videregående skole blogger om Vitamin-Sandnes underveis
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s