Lewis & Taggart

Et grått kontor, eller en seremoni i pomp og prakt?

Tekst: Carina Strøm Smith
Foto: Jenny Hope

Et ensomt kontor står i midten av Langgata. Hva gjør det der? Hvorfor er det ikke del av et større kontorbygg, men alenestående, en liten brakke i midten av en folketom gågate i den lille norske byen Sandnes? Klokken utenfor kontoret forteller at tiden er kvart på tre – men når klokken er fire vil ingen mann eller kvinne brase ut døra til kontoret på vei hjem etter en lang arbeidsdag. Det har seg nemlig slik at kontoret ikke er åpnet enda – det røde båndet har ikke blitt klippet.

Starten på reisen
Chloe Lewis og Andrew Taggart startet livet i Canada. Etter grunnskoleutdanningen bestemte bestemte begge seg for å ta en tur ned den kreative stien, og tok på universitet hver sin BFA (Bachelor of Fine Arts), Lewis i Vancouver, Taggart i Montreal. Men en Bachelorutdanning mettet ikke sulten, og kunstnerne bestemte seg for å arbeide videre innen faget ved å ta en Master of Fine Arts på Kunsthøgskolen i Bergen. Dette er hvor de møttes.

Dere er altså del av Vitamin Sandnes-prosjektet. Er dette første gang dere har en utstilling i Norge, eller har dere arbeidet med prosjekter her før?
(Lewis) Vi har faktisk hatt et annet større prosjekt enn dette i Norge, i Bergen. Ellers har vi hatt utstillinger i Canada, USA, og Spania, samt noen andre små prosjekter her og der.

Hva var idégrunnlaget for akkurat dette prosjektet?
– (Taggart) Til Vitamin Sandnes hadde vi et par idéer fra starten av. Vi hadde bestemt oss for at vi ville prøve noe med båndklipping å gjøre, den type åpningsseremonier hvor man klipper et rødt bånd. Vi fikk også en idé av et kontorbygg, og med litt tid bearbeidet vi de små idéene og skapte utstillingen som nå står i Langgata.

Hvordan har opplevelsen vært? Kjente dere noen av de andre kunstnerne på forhånd, eller har dere blitt kjent med noen av dem nå?
(Lewis) Nei, vi kjente ingen da vi startet. Vi har snakket litt med Monica (Winther, veggtegning), men har ærlig talt ikke fått tid til å ordentlig kjent med noen – alle er her på forskjellige tider, og når de først er her er de ganske opptatte med arbeidet sitt, så det har bare blitt sånn.

Har dere sett på noen av de andre kunstnernes arbeid da?
– (Lewis) Det har vi heller ikke – men vi gleder oss til å sjekke det ut på tirsdag!

Men andre kunstnere til side – er dere fornøyd med resultatet deres? Tror dere dere vil klare å formidle det budskapet dere ønsker?
– (Taggart, ser seg litt fra side til side og smiler litt skeptisk) Jada, vi er veldig fornøyde! Men det er opp til dere som kommer og ser på innstalasjonen å begrunne hva det skal bety. To personer som kommer og ser på utstillingene i Vitamin Sandnes kan ha helt ulike meninger om hva det de ser på er – det er det som er så morsomt med prosjekter som dette.

Hva øyet ser
Så hva betyr egentlig innstalasjonen? Kanskje handler det om de små øyeblikkene i hverdagen – hvordan det å få sitt eget kontor kan bære like stor betydning for en enkeltperson som det å åpne et helt bygg kan for en annen. Kanskje er det en kritisk kommentar om hvordan en stor åpningsseremoni med rødt bånd og klipper bak finstaset kun er åpningen av enda et grått og trasig kontor. Kanskje handler det om det moderne menneskets behov for annerkjennelse, hvordan mange vil plassere seg selv og arbeidet sitt så sentralt som mulig ut av et ønske om å bli iakttatt. Lewis & Taggart mener at betydningen av kontoret er helt opp til øyet som ser – hva ser du?

Advertisements

About vitaminsandnes

VG3 Medier og Kommunikasjon ved Vågen videregående skole blogger om Vitamin-Sandnes underveis
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s